Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej
Mój kanał na YouTube
Etykiety
Etykiety
Translate
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
📝 Składniki na ciasto (forma 28×18 cm)
200 g gorzkiej czekolady (70%)
200 ml śmietanki 30%
3/4 szklanki cukru 150 g cukru
4 małe jajka (M)
1 pełna szklanka mąki pszennej (170 g)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
🍫 Wykonanie ciasta
Rozpuszczamy czekoladę w śmietance, podgrzewając całość na małym ogniu, aż powstanie jednolita, gładka masa.
W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodajemy przestudzoną czekoladę do ubitych jajek i delikatnie łączymy.
Dosypujemy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Całość spokojnie mieszamy tylko do połączenia składników.
Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 30 minut, aż ciasto będzie wyrośnięte i sprężyste.
🌰 KREM MIGDAŁOWY
📝 Składniki:
400 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
160–180 g mielonych migdałów
2 łyżeczki żelatyny (6–7 g)
espresso (40 ml)
szczypta soli
🌰 Wykonanie kremu
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywną, puszystą masę.
Dodajemy mielone migdały i delikatnie mieszamy szpatułką, aby zachować lekkość kremu.
Wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, po czym spokojnie łączymy wszystkie składniki.
🍰 PRZEŁOŻENIE
Przekrojone ciasto smarujemy przygotowanym kremem migdałowym, składamy i schładzamy przed podaniem, aby warstwy pięknie się połączyły. Posypujemy cukrem pudrem.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
