Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Piernik marchewkowy – miękki, wilgotny i bardzo aromatyczny























Piernik marchewkowy – miękki, wilgotny i bardzo aromatyczny

Piernik marchewkowy to jedno z tych ciast, które zawsze wychodzi, a przy tym cudownie pachnie przyprawą piernikową i jest niezwykle wilgotne dzięki dodatkowi startej marchewki. Idealny na święta, do popołudniowej kawy, a także jako szybkie ciasto „na już”.

To przepis prosty, tani i sprawdzony – dokładnie taki, jaki lubicie.


Składniki

  • 2 duże jajka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

  • 1/2 szklanki jogurtu

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1 szklanka cukru

  • 2 szklanki startej marchewki

  • starta czekolada
    (szklanka 250 ml)


Wykonanie

1. Przygotowanie składników

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach – dzięki temu pięknie połączy się z ciastem i da mu wilgotność.

2. Ubijanie jajek

Jajka z cukrem ubijamy na jasną, puszystą masę. To kluczowe, aby piernik był miękki i nie zbity.

3. Łączenie suchych składników

Do ubitych jajek dodajemy:

  • mąkę,

  • kakao,

  • proszek do pieczenia,

  • przyprawę do piernika.

Mieszamy delikatnie, tylko do połączenia.

4. Dodanie mokrych składników

Wlewamy olej oraz jogurt. Na końcu dodajemy startą marchewkę i mieszamy całość łyżką.

5. Pieczenie

Ciasto przekładamy do keksówki 11 × 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 50 minut w 170°C – do suchego patyczka.

6. Dekoracja

Gorący piernik posypujemy startą czekoladą. Delikatnie się rozpuści i stworzy pyszną, miękką warstewkę.


Wskazówki

  • Jogurt możesz zastąpić kefirem lub maślanką.

  • Jeśli lubisz bardziej korzenny smak, dodaj 1 łyżeczkę więcej przyprawy do piernika.

  • Piernik najlepiej smakuje na drugi dzień – jest wtedy jeszcze bardziej wilgotny.