Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec z Kokosem – Wilgotny, Miękki i Zawsze Udany

 













Makowiec z kokosem to wyjątkowe ciasto warstwowe, które zachwyca miękkością, aromatem maku i delikatną kokosową pianką. Idealny na święta, rodzinne spotkania i niedzielne popołudnia. Przepis jest prosty, sprawdzony i zawsze się udaje. Ciasto jest wysokie, pięknie warstwowe i długo zachowuje świeżość.


Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 20 dkg masła

  • 2 jajka

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 40 dkg maku

  • 10 dkg masła

  • 1 szklanka cukru

  • 4 białka

  • 1/2 szklanki cukru

  • Bakalie (dowolne)

  • Garść rodzynek i orzechów

Masa kokosowa:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 szklanka białek

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie

1. Przygotowanie ciasta

  1. Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.

  2. Dodajemy stopione masło, jajka, śmietanę i cukier.

  3. Wyrabiamy gładkie ciasto.

  4. Dzielimy je na trzy równe części.

  5. Do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.


2. Masa makowa

  1. Mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody.

  2. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.

  3. Dodajemy ubite na sztywno białka z cukrem.

  4. Dodajemy stopione masło, bakalie, rodzynki i orzechy.

  5. Całość delikatnie mieszamy.


3. Masa kokosowa

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.

  2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i kokos.

  3. Ostrożnie mieszamy szpatułką.


4. Warstwowanie ciasta

Formę 38 × 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Układamy warstwy:

  1. Jasne ciasto

  2. Masa makowa

  3. Masa kokosowa

  4. Ciasto kakaowe

  5. Reszta jasnego ciasta na wierzch


5. Pieczenie

  • Pieczemy w 170°C, około 60 minut.

  • Po upieczeniu studzimy na kratce.


Wskazówki

  • Możesz dodać więcej bakalii lub pominąć je całkowicie.

  • Ciasto najlepiej kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

  • Idealne do mrożenia – po rozmrożeniu smakuje jak świeże.