Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Snikers – miękkie, kremowe i orzechowe

    























Jeśli lubisz połączenie czekolady, orzechów i karmelu, to domowy Snikers na biszkopcie kakaowym będzie idealnym wyborem. Ciasto jest proste, szybkie i zawsze wychodzi – idealne na święta, weekend lub do kawy.


Składniki na ciasto:

  • 5 jajek

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki kakao

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na krem:

  • 200 g masła

  • 1 szklanka masy krówkowej (kajmak)

  • 1 szklanka mielonych orzechów

  • 100 g ciasteczek czekoladowych, drobno pokruszonych

  • starte orzechy do posypania

Przygotowanie kremu:

  1. Masło ucieramy na puszystą, jasną masę.

  2. Dodajemy stopniowo po łyżce masy krówkowej.

  3. Wsypujemy pokruszone ciasteczka oraz mielone orzechy.

  4. Całość dokładnie mieszamy, aż krem będzie jednolity.


Wykonanie ciasta:

  1. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę.

  2. Dodajemy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia – delikatnie mieszamy szpatułką.

  3. Ciasto przekładamy do formy 17 × 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Pieczemy około 25 minut w 170°C (góra–dół).

  5. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 części.


Przełożenie:

  1. Spodni blat smarujemy połową kremu.

  2. Przykrywamy drugą częścią ciasta.

  3. Wierzch smarujemy pozostałym kremem.

  4. Posypujemy startymi orzechami.

  5. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby ciasto dobrze się schłodziło i stężało.


Gotowe!

Ciasto Snikers jest miękkie, aromatyczne, a krem ma fantastyczną, lekką strukturę z chrupiącymi dodatkami. Idealne na każdą okazję.