Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Orzechowe na Białkach z Kremem i Brzoskwiniami














To pyszne, delikatne i miękkie ciasto orzechowe przygotowane na ubitych białkach. Przełożone kremem maślanym z dżemem i brzoskwiniami z puszki smakuje wyjątkowo lekko i pięknie prezentuje się na stole. Idealne na święta, niedzielę i rodzinne spotkania.


📝 Składniki

Ciasto orzechowe na białkach

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka białek

  • 2 łyżki kakao

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki mielonych orzechów

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem

  • 250 g masła

  • ulubiony dżem (np. morelowy, śliwkowy lub malinowy)

  • 1 puszka brzoskwiń

  • starta czekolada do posypania


🍰 Wykonanie

1. Ciasto

  1. Białka ubić z cukrem na sztywną, lśniącą pianę.

  2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mielone orzechy.

  3. Wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką.

  4. Przełożyć do formy 27 × 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Piec w 170°C przez około 40 minut.

  6. Wystudzić i przekroić na pół.


2. Krem

  1. Masło utrzeć z dżemem na puszysty krem.

  2. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać.

  3. Na dolny blat ciasta wyłożyć cały krem.

  4. Przykryć drugim blatem.

  5. Wierzch posmarować cienko kremem lub dżemem i posypać startą czekoladą.


 Wskazówki

  • Do kremu najlepiej sprawdza się dżem morelowy lub brzoskwiniowy — świetnie łączy się z orzechami.

  • Brzoskwinie można zastąpić ananasem z puszki.

  • Ciasto najlepiej kroi się i podaje po kilku godzinach chłodzenia.


❤️ Smacznego!

Miękkie, delikatne i pięknie warstwowe — idealne domowe ciasto na każdą okazję. \