Składniki:
3 jajka
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 ml mleka
3 łyżki oleju
100 ml mleka
3 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śliwki
1/2 kg śliwek
opłukane śliwki kroimy usuwamy pestki
Ciasto bezowe
5 białek
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy kakao proszek mąkę dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy dajemy
do formy 17 x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy bezę śliwki odwracamy łyżką
pieczemy około 50 minut w 170 s
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem