Składniki:
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
100 ml oleju
1.5 szklanki mąki pszennej
100 ml oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Śliwki
1/2 kg wypestkowanych śliwek
cynamon do smaku
opłukane i osuszone śliwki drobno kroimy
Beza
4 duże białka
1/2 szklanki cukru
1 kisiel 40 g
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy kisiel masę mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej proszek śmietanę cukier
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej proszek śmietanę cukier
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy śliwki bezę oraz pozostałe ciasto
na ciasto dajemy śliwki bezę oraz pozostałe ciasto
pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem