Składniki:
4 jajka
1 budyń 40 g
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 galaretka
1 galaretka
jabłka ścieramy podsmażamy na maśle 10 minut
dodajemy cukier suchą galaretkę mieszamy
Pianka
2 galaretki
200 ml śmietanki 30 %
cukier do własnego smaku
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy budynie przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
na ciasto wykładamy jabłka piankę
wierzch posypujemy migdałami