Składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżki masła
200 ml wody mineralnej gazowanej
sól
Jagody
1/2 kg jagód
2 łyżki budyniu
sól
Jagody
1/2 kg jagód
2 łyżki budyniu
cukier do smaku
jagody oprószamy budyniem
Wykonanie:
do mąki dajemy stopione masło sól wodę
Wykonanie:
do mąki dajemy stopione masło sól wodę
wyrabiamy ciasto na gładką kule zostawiamy na 30 minut
ciasto cienko wałkujemy szklanką wycinamy krążki
nakładamy jagody zlepiamy [można zrobić pierogi formą]
gotujemy w dużej ilości osolonej wody po wypłynięciu 3 minuty
pierogi podajemy ze śmietaną lub polane masłem
ciasto cienko wałkujemy szklanką wycinamy krążki
nakładamy jagody zlepiamy [można zrobić pierogi formą]
gotujemy w dużej ilości osolonej wody po wypłynięciu 3 minuty
pierogi podajemy ze śmietaną lub polane masłem