Składniki :
4 duże jajka1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
100 ml oleju
100 ml mleka
2 duże łyżki kakao
2 duże łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
3 budynie
1/2 litra soku pomarańczowego
3/4 szklanki cukru
5 dkg masła
40 dkg owoców np :
wiśnie borówka banan
1 szklankę soku gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się soku mieszamy dodajemy masło cukier
budyń mieszamy z owocami
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy mleko olej dodajemy mąkę z kakao proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
1/3 ciasta ścinamy miksujemy
na pozostałe ciasto dajemy ciepły budyń z owocami studzimy
wierzch ciasta posypujemy okruchami
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc