Ciasto z truskawkami i pianką
Składniki:
1 jajko
1/2 szklanki cukru
100 ml oleju
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Pianka
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Truskawki
1/2 kg truskawek
200 ml wody
1/2 kg truskawek
200 ml wody
1 budyń
1/2 szklanki cukru
opłukany truskawki dajemy do garnka zasypujemy cukrem
zagotowujemy dolewamy rozmieszany budyń
truskawki mieszamy zagotowujemy
Pianka
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 budyń 40 g
Wykonanie:
do mąki dodajemy cukier olej olej śmietanę proszek
Pianka
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 budyń 40 g
Wykonanie:
do mąki dodajemy cukier olej olej śmietanę proszek
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części
mniejszą część ciasta odkładamy
do pozostałej dodajemy kakao mieszamy
Pianka
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy budyń masę delikatnie mieszamy
ciasto z kakao wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy truskawki piankę
na wierzch dajemy pozostałe cisto
pieczemy około godziny w 170 st
ciasto z kakao wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy truskawki piankę
na wierzch dajemy pozostałe cisto
pieczemy około godziny w 170 st