Ciasto Wojewody
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
100 ml oleju
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej śmietanę proszek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza
3 duże białka
1 budyń 40 g
1/2 szklanki cukru
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy budyń mieszamy
Budyń
3 budynie 40 g
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
1 słoik dżemu
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
zawiesinę budyniową dolewamy do mleka
dodajemy masło cukier budyń zagotowujemy mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej śmietanę proszek
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto smarujemy dżemem wykładamy budyń
beze oraz pozostałe ciasto
ciasto pieczemy około 40 -50 minut w 170 st