Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Wojewody

 









Ciasto Wojewody






Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
100 ml oleju
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Beza
3 duże białka
1 budyń 40 g 
1/2 szklanki cukru
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy  budyń mieszamy 

Budyń
3 budynie 40 g 
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
1 słoik dżemu
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie 
zawiesinę budyniową dolewamy do mleka 
dodajemy masło cukier budyń zagotowujemy mieszamy

Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej śmietanę proszek 
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części 
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia 
ciasto smarujemy dżemem wykładamy budyń 
beze oraz pozostałe ciasto
ciasto pieczemy około 40 -50 minut  w 170 st