Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Rabarbarowy Rarytas

     





Ciasto Rabarbarowy Rarytas


Składniki
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
100 ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka 

Rabarbar
400 g jogurtu
3 galaretki
1/2 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
3 łyżki dżemu do smarowania
płatki migdałowe
obrany i pokrojony rabarbar zalewamy 250 ml wody 
gotujemy 10 minut studzimy
galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
do jogurtu dajemy zimny rabarbar tężejącą galaretkę masę mieszamy


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę proszek
ciasto dokładnie mieszamy 
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy w 170 st około 30 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy rabarbar przykrywamy ciastem 
wierzch ciasta smarujemy dżemem posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc