Składniki
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
100 ml oleju
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
100 ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
Rabarbar
400 g jogurtu
3 galaretki
1/2 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
3 łyżki dżemu do smarowania
płatki migdałowe
obrany i pokrojony rabarbar zalewamy 250 ml wody
gotujemy 10 minut studzimy
galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
do jogurtu dajemy zimny rabarbar tężejącą galaretkę masę mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę proszek
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy rabarbar przykrywamy ciastem
wierzch ciasta smarujemy dżemem posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc