Ciasto Świętego Jakuba
Składniki:
150 ml oleju
250 ml śmietany kwaśnej
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę z proszkiem
dodajemy śmietanę olej wyrabiamy
ciasto dzielimy na 3 części dajemy na noc do lodówki
Piana
3 białka ubijamy z cukrem na sztywno
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana
6 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki kisielu
1 szklanka powideł
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
20 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę z proszkiem
dodajemy śmietanę olej wyrabiamy
ciasto dzielimy na 3 części dajemy na noc do lodówki
Piana
3 białka ubijamy z cukrem na sztywno
dosypujemy kisiel masę mieszamy
robimy 2 porcje
Ciasto
1 część ciasta dajemy na blaszkę 17 x 27 cm
Ciasto
1 część ciasta dajemy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto smarujemy powidłami dajemy pianę
przykrywamy drugim kawałkiem ciasta
pieczemy w 170 st około 35 minut
pieczemy w 170 st około 35 minut
2 część ciasta dajemy pianę posypujemy migdałami
pieczemy w tej samej formie 25 minut w 170 st
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
zawiesinę budyniową dolewamy do mleka mieszamy
gotujemy budyń 2 minuty studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem
ciasto smarujemy kremem składamy
ciasto smarujemy kremem składamy