Ciasto Jabłkowy zawrót głowy
Składniki:
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
100 ml oleju
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
3 duże jabłka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
3 duże jabłka
2 łyżki masła
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka wiśniowa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
Pianka
4 białka
1/2 szklanki cukru
1 galaretka wiśniowa
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Pianka
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
białka ubijamy z cukrem na sztywno
1/2 szklanki cukru
Pianka
4 białka
1/2 szklanki cukru
1 galaretka wiśniowa
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blaszkę 27 x 17 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 170 st około 25 - 30 minut
Jabłka
obrane jabłka kroimy w kosteczkę
pieczemy 170 st około 25 - 30 minut
Jabłka
obrane jabłka kroimy w kosteczkę
dodajemy cukier masło dusimy aż jabłka będą szkliste
dolewamy rozmieszaną mąkę zagotowujemy
dosypujemy suchą galaretkę mieszamy studzimy
Pianka
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę mieszamy
na ciasto wykładamy zimne jabłka a na nie piankę
na ciasto wykładamy zimne jabłka a na nie piankę
wierzch posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin