5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń 40 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę
20 dkg masła
1 budyń 40 g
1 budyń 40 g
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki maku
1 szklanka wiśni
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
zawiesinę budyniową wlewamy na gotujące się mleko mieszamy
budyń gotujemy 2 minut dodajemy cukier mak mieszamy studzimy
masło ucieramy dodajemy po łyżce budyniu
ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z budyniem proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 30 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół wykładamy krem wiśnie przykrywamy ciastem
pieczemy około 30 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół wykładamy krem wiśnie przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy kremem posypujemy makiem
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny