Składniki:
4 duże białka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki maku
1 szklanka wiśni
Krem
15 dkg masła
4 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy śmietanę olej
Krem
masło z obiema cukrami ucieramy do białości
Krem
15 dkg masła
4 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
starta czekolada
starta czekolada
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy śmietanę olej
ciasto mieszamy dzielimy na 2 części
do jednej części ciasta dajemy kakao mieszamy
do drugiej części ciasta dajemy mak mieszamy
ciasto z kakao dajemy do formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia
a na ciasto kakaowe wykładamy ciasto makowe a na nie wiśnie
pieczemy w 170 st około 35 minut
Krem
masło z obiema cukrami ucieramy do białości
dolewamy śmietanę ucieramy na puszysty krem
na ciasto wykładamy kremem
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą
na ciasto wykładamy kremem
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą