Szarlotka ucierana
Składniki:
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
100 ml oleju
100 ml mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
1 kg jabłek
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
2 galaretki
1/2 szklanki wody
obrane jabłka kroimy w kosteczkę
podsmażamy 10 minut na maśle z cukrem
dolewamy wodę dosypujemy galaretki
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Krem
150 g serka homogenizowanego
20 dkg masła
20 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce serka
ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem kakao dolewamy mleko olej
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem kakao dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 30 minut w 170 st