Mój kanał na YouTube

Translate

Szarlotka ucierana


Szarlotka ucierana

Składniki:
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
100 ml oleju 
100 ml mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka
1 kg jabłek
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
2 galaretki 
1/2 szklanki wody
obrane jabłka kroimy w kosteczkę 
podsmażamy 10 minut na maśle z cukrem 
dolewamy wodę dosypujemy galaretki 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia

Krem
150 g serka homogenizowanego 
20 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
masło z cukrem ucieramy do białości 
dodajemy po łyżce serka
ucieramy na puszysty krem

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z  proszkiem kakao dolewamy mleko olej 
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia 
ciasto pieczemy około 30 minut w 170 st