Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Zawrót Głowy


  






Ciasto Zawrót Głowy

Składniki:
4 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń 40 g
100 ml mleka
100 ml oleju
3/4 szklanki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
200 ml śmietany 30 %
1/2 kg serka homogenizowanego
2 galaretki cytrynowe
1/2 szklanki cukru pudru
galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno 
łączymy z tężejącą galaretką serem 

Polewa
100 ml wody
4 łyżki cukru 
5 dkg masła
3 łyżki kakao
4 łyżki  rumu
do garnuszka dajemy wodę kakao masło cukier
mieszamy zagotowujemy
do zimnej polewy dolewamy rum mieszamy


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy mąkę budyń z proszkiem 
dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17  cm 
pieczemy w 170 st około 30  minut 
w biszkopcie robimy otwory okruchy ciasta miksujemy 
biszkopty nasączamy ponczem wykładamy krem 
wierzch ciasta posypujemy starty ciastem