Ciasto Zawrót Głowy
Składniki:4 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń 40 g
100 ml mleka
100 ml oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
200 ml śmietany 30 %
1/2 kg serka homogenizowanego
2 galaretki cytrynowe
1/2 szklanki cukru pudru
galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
łączymy z tężejącą galaretką serem
Polewa
100 ml wody
4 łyżki cukru
5 dkg masła
3 łyżki kakao
4 łyżki rumu
do garnuszka dajemy wodę kakao masło cukier
mieszamy zagotowujemy
do zimnej polewy dolewamy rum mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę budyń z proszkiem
dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
pieczemy w 170 st około 30 minut
w biszkopcie robimy otwory okruchy ciasta miksujemy
biszkopty nasączamy ponczem wykładamy krem
wierzch ciasta posypujemy starty ciastem