Ciasto Chmurkowe szaleństwo
Składniki:
2 jajka
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto bezowe
6 białek
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę mieszamy
Krem
30 dkg sera białego
2 galaretki cytrynowe
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
2 galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z serem ucieramy dolewamy tężejącą galaretkę
całość dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy kakao proszek mąkę dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy dajemy na przemian z ciastem bezowym
do formy 17 x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół wykładamy krem
wierz smarujemy krem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc