Składniki:
6 dużych białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
kakao do oprószenia
Krem
20 dkg masła
1.5 szklanki mleka
1 budyń
3/4 szklanki cukru
5 łyżek dżemu
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
zawiesinę dolewamy do mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dosypujemy cukier ubijamy na lśniąca masę
dodajemy mąkę dolewamy olej sok z cytryny mieszamy
dodajemy mąkę dolewamy olej sok z cytryny mieszamy
ciasto wykładamy do formy 28 x 34 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 20 minut w 180 st
pieczemy około 20 minut w 180 st
roladę oprószamy kakao
zwijamy z papierem w rulon studzimy
roladę odwijamy z papieru
roladę odwijamy z papieru
smarujemy kremem dżemem zwijamy
wierzch dekorujemy