Ciasto Winne jabłko
Składniki :
3 średnie jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
20 dkg masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
masło z cukrem ucieramy do białości
dolewamy porcjami śmietanę
ucieramy na puszysty krem
Jabłka
1 kg jabłek
2 galaretki
1/2 szklanki wina
1 szklanka wody
1/2 szklanka cukru
obrane jabłka kroimy w dużą kostkę
zalewamy wodą winem
gotujemy w wodzie z cukrem 10 minut
dosypujemy suche galaretki mieszamy studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
na ciasto wykładamy krem a na niego jabłka z galaretką
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc