Ciasto Kryształek Kawowy
Składniki:
4 jajka
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Kryształek
Krem kryształek
3 galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody
Kryształek
3 galaretki
100 ml zaparzonej kawy
800 ml jogurtu
1/2 szklanki cukru pudru
5 dkg ciasteczek czekoladowych
Kawa
200 ml zaparzonej kawy
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żelatyny
do wrzącej kawy dodajemy żelatynę mieszamy
zostawiam do ostudzenia kroimy w kostkę
Kawa z mlekiem
150 ml zaparzonej kawy
50 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru
do wrzącej kawy dodajemy żelatynę cukier
mieszamy z mlekiem pozostawiamy do ostudzenia
kawę kroimy w kostkę
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę
dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy
ciasto dajemy formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 20 minut w 170 st
Krem kryształek
3 galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
jogurt dajemy do miski dolewamy tężejącą galaretę
pokrojone kawy pokruszone herbatniki kawę mieszamy
na ciasto wykładamy krem
wierzch posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc