Makowiec
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
15 dkg masła
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
15 dkg masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Mak
40 dkg mielonego maku
5 dkg masła
3/4 szklanki cukru
3 białka
1/2 szklanki cukru
Mak
40 dkg mielonego maku
5 dkg masła
3/4 szklanki cukru
3 białka
garść : orzechów rodzynek
cynamon
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę mieszamy z proszkiem
garść płatków migdałowych
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę mieszamy z proszkiem
dodajemy jajko stopione masło cukier
zarabiamy ciasto dzielimy na dwie części
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy stopione masło ubite białka orzechy cukier cynamon
zarabiamy ciasto dzielimy na dwie części
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy stopione masło ubite białka orzechy cukier cynamon
masę makową dokładnie mieszamy
formę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
większą część ciasta dajemy do formy dajemy masę makową
formę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
większą część ciasta dajemy do formy dajemy masę makową
na wierzch wykładamy pozostałe ciasto z migdałami
pieczemy około godziny w 170 st
makowiec oprószamy cukrem pudrem