Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Mak
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Mak
1 szklankę mielonego maku
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 białko
garść orzechów krojonych
garść rodzynek
mak zalewamy wrzącym mlekiem zostawiamy do ostudzenia
dodajemy białko cukier bakalie mak mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn żółtka stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzin
ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy na prostokąt
do mąki dajemy rozczyn żółtka stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzin
ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy na prostokąt
smarujemy masą makową zwijamy w roladki
dajemy na papier do pieczenia
makowiec pieczemy w 170 st 40 minut