Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
4 łyżki cukru
Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
4 łyżki cukru
1 jajko
3 dkg drożdży
100 ml mleka
Mak
450 g gotowej masy makowej
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy
3 dkg drożdży
100 ml mleka
Mak
450 g gotowej masy makowej
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn jajko dolewamy olej
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
ciasto dzielimy na dwie części
do mąki dajemy rozczyn jajko dolewamy olej
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
ciasto dzielimy na dwie części
wałkujemy na prostokąt smarujemy 1/2 masy makowej
zwijamy roladę smarujemy białkiem
dajemy do formy włożonej papierem do pieczenia
zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
makowiec pieczemy w 170 st około 40 minut
makowiec pieczemy w 170 st około 40 minut