Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki marmolady
Ser
1 kg sera
1 szklanka cukru
4 jajka
2 budynie
1 szklanka mleka
Ser
1 kg sera
1 szklanka cukru
4 jajka
2 budynie
1 szklanka mleka
3 łyżki maku
Wykonanie :
do miski dajemy mąkę proszek jajko cukier
Wykonanie :
do miski dajemy mąkę proszek jajko cukier
dolewamy olej śmietanę
ciasto dokładnie wyrabiamy
Ser
ser ucieramy jajkami cukrem
Ser
ser ucieramy jajkami cukrem
dosypujemy budyń dolewamy mleko
masę serową bardzo dokładnie mieszamy z makiem
ciasto dzielimy na dwie części
ciasto dzielimy na dwie części
większą część ciasta wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto smarujemy marmoladą
ciasto smarujemy marmoladą
wykładamy masę serową oraz pozostałe ciasto
sernik pieczemy godzinę w 170 st
wierzch sernika posypujemy cukrem pudrem