Mój kanał na YouTube

Translate

Piernik Dwutygodniowy


Piernik Dwutygodniowy

Składniki:
20 dkg miodu
20 dkg cukru
10 dkg masła
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka
1.5 łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka : cynamonu kardamonu

Krem
1 litr mleka
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
3 budynie 40 g
1 duży słoik powideł lub dżemu
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie 
zawiesinę budyniową dolewamy do gotującego się mleka 
gotujemy 2 minuty mieszamy dodajemy cukier masło 
krem dokładnie mieszamy 

Wykonanie:
miód cukier masło przyprawy lekko podgrzewamy
do mąki dodajemy ostudzoną masę miodową ubite jajka sodę 
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy 
pozostawiamy 2 tygodnie pod przykryciem w chłodnym miejscu 
ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy 
dajemy do formy 38 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia
każdy placek pieczemy osobno w 170 st na złoty kolor około 20 minut
placek smarujemy powidłami dajemy kremem składamy
wierzch piernika posypujemy startą czekoladą