Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Miodownik z polewą orzechową





Ciasto Miodownik z polewą orzechową

Składniki :
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki miodu
10 dkg masła
1/2 szklanki jogurtu
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki sody


Olewa orzechowa
30 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
do rondla dajemy masło miód cukier karmelizujemy 
dodajemy orzechy polewę mieszamy

Krem
3 szklanki  mleka
1/2 szklanki cukru
2 budynie 40 g
10 dkg masła
1 galaretka 
2 szklanki mleka gotujemy z masłem 
w pozostałym mleku mieszamy budynie  
zawiesinę budyniową wlewamy do gotującego się mleka 
mieszamy budyń gotujemy 2 minuty 
dajemy cukier galaretkę krem dokładnie mieszamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dolewamy olej jogurt miód dodajemy mąkę sodę 
ciasto dokładnie mieszamy 
dajemy do formy 37 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia
na 1/2 ciasta wykładamy polewę orzechową
pieczemy w 170 st około 20 -25 minut
na ciasto miodowe dajemy krem 
nakładamy ciasto miodowe z orzechami
wierzch posypujemy cukrem pudrem