Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
10 dkg masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Mak
40 dkg mielonego maku
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
3 białka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Mak
40 dkg mielonego maku
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
3 białka
1 szklanka bakalii
olejek migdałowy
Kruszonka
1 szklanka mąki pszennej
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dajemy mąkę z proszkiem
dolewamy śmietanę stopione masło
ciasto mieszamy
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy stopione masło ubite białka bakalie masę mieszamy
formę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto a na nią wykładamy masę makowa
wierzch posypujemy kruszonką
ciasto pieczemy około godziny w 170 st
ciasto mieszamy
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy stopione masło ubite białka bakalie masę mieszamy
formę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto a na nią wykładamy masę makowa
wierzch posypujemy kruszonką
ciasto pieczemy około godziny w 170 st