Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto burek podwójnie orzechowe




Ciasto burek podwójnie orzechowe


Składniki:
3 duże jajka
1 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki mielonych orzechów
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczka proszku do pieczenia 

Krem
20 dkg masła
10 dkg herbatników
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów
1 szklanka mleka
starta czekolada
mleko gotujemy dodajemy cukier orzechy masę studzimy 
łączymy z pokruszonymi herbatnikami 
masło ucieramy do białości 
dodajemy po łyżce papki orzechowo ciasteczkowej
ucieramy na puszysty krem


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę orzechy proszek 
dolewamy olej śmietanę dokładnie mieszamy 
ciasto wykładamy na blaszkę 21 cm
wyłożoną papierem do pieczenia 
pieczemy około 45 minut  w 170 st
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem przykrywamy
wierzch smarujemy kremem posypujemy czekoladą