Jabłeczniki z kaszą manną
Składniki:
1 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kaszy manny
2 duże jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
Składniki:
1 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kaszy manny
2 duże jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
3 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Jabłka
2 kg jabłek
Jabłka
2 kg jabłek
2 duże łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
cynamon do smaku
jabłka kroimy w kosteczkę
cynamon do smaku
jabłka kroimy w kosteczkę
oprószamy mąką cukrem cynamonem
Wykonanie :
Wykonanie :
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę kaszę proszek dolewamy śmietanę mleko olej
dodajemy mąkę kaszę proszek dolewamy śmietanę mleko olej
ciasto bardzo dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części
większą część ciasta wykładamy do formy 22 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto oprószamy kakao
dajemy jabłka a na nie wykładamy pozostałe ciasto
jabłecznik pieczemy około 60 minut w 170 st
jabłecznik pieczemy około 60 minut w 170 st