Składniki:
1 litr soku z jabłek lub kompotu
3 budynie
3 łyżki cukru
4 jabłka
3 budynie
3 łyżki cukru
4 jabłka
1 galaretka zielona
10 dkg masła
okrągłe biszkopty
Pianka
200 ml śmietany 30 %
200 ml śmietany 30 %
1 galaretka zielona
3 łyżki cukru
Wykonanie:
budynie mieszamy w 1 szklance soku pozostały sok gotujemy
dolewamy rozmieszany budyń gotujemy 2 minuty mieszamy
Wykonanie:
budynie mieszamy w 1 szklance soku pozostały sok gotujemy
dolewamy rozmieszany budyń gotujemy 2 minuty mieszamy
dodajemy pokrojone jabłka 1 suchą galaretkę masło cukier
masę bardzo dokładnie mieszamy
tortownicę 22 cm wykładamy biszkoptami
tortownicę 22 cm wykładamy biszkoptami
dajemy ciepły budyń studzimy
Śmietana
galaretkę zalewamy 200 ml wrzącej wody
Śmietana
galaretkę zalewamy 200 ml wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy tężejącą galaretkę masę mieszamy
na zimny budyń wykładamy piankę
na zimny budyń wykładamy piankę
boki posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc