Ciasto drożdżowe z owocami
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
szczypta soli
200 ml mleka
4 dkg drożdży
Owoce
60 dkg ulubionych owoców : wiśnie śliwki jeżyny
1 łyżka kisielu
opłukane i osuszone owoce oprószamy kisielem
Kruszonka
Wykonanie :
z 2 łyżek cukru letniego mleka drożdży mieszamy rozczyn
Kruszonka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
10 dkg masła
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie :
z 2 łyżek cukru letniego mleka drożdży mieszamy rozczyn
zostawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn jajka cukier
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę na koniec
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę na koniec
dodajemy stopione masło ciasto dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto wykładamy do formy 25 x 37 cm
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto wykładamy do formy 25 x 37 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy owoce a na nie kruszonkę
ciasto pieczemy w 170 st około 50 minut