Sernik Złota Korona z ananasem
Składniki:
1 kg sera z wiaderka
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru
3 galaretki
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru
3 galaretki
1 puszka ananasa
Galaretka na wierzch
2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Galaretka na wierzch
2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Spód
4 wafelki 40 g
10 dkg masła
Wykonanie:
wafelki rozdrabiamy dolewamy stopione masło mieszamy
4 wafelki 40 g
10 dkg masła
Wykonanie:
wafelki rozdrabiamy dolewamy stopione masło mieszamy
masę przekładamy do formy 22 cm dokładnie uciskamy
dajemy do lodówki na 30 minut
Masa serowa
3 galaretki zalewamy 1 szklanka wrzącej wody
Masa serowa
3 galaretki zalewamy 1 szklanka wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy ser tężejącą galaretkę mieszamy
na spód wykładamy masę serową
a na nim układamy krążki ananasa
całość zalewamy tężejącą galaretką
sernik dajemy do lodówki na parę godzin
sernik dajemy do lodówki na parę godzin