Kruszec a morelami
Składniki :
3 szklanki mąki pszennej
25 dkg masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Piana
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 budyń czekoladowy
białka z cukrem ubijamy na sztywno
25 dkg masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Piana
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 budyń czekoladowy
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy budyń masę mieszamy
Morele
1/2 kg moreli
2 łyżki cukru
2 łyżki kaszy manny
opłukane morele kroimy na pół usuwamy pestki
oprószamy cukrem kaszą manną
Wykonanie:
mąkę z masłem łączymy dodajemy żółtka oba cukry proszek śmietanę
ciasto zagniatamy dzielimy na 2 części
Wykonanie:
mąkę z masłem łączymy dodajemy żółtka oba cukry proszek śmietanę
ciasto zagniatamy dzielimy na 2 części
dajemy do lodówki na 30 minut
mniejszą część ciasta wałkujemy
wycinamy kółeczka w środku robimy otwór
większą część ciasta wałkujemy dajemy na blachę 18 x 25 cm
większą część ciasta wałkujemy dajemy na blachę 18 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy morele a na nie piankę
na ciasto dajemy morele a na nie piankę
na wierzch układamy kółeczka z ciasta
ciasto pieczemy około 50 minut w 170 st
ciasto pieczemy około 50 minut w 170 st