Składniki:
4 duże jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki mielonego słonecznika
3/4 szklanki cukru
3 łyżki masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 szklanki mielonego słonecznika
3/4 szklanki cukru
3 łyżki masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
20 dkg masła
1.5 szklanki mleka
1 budyń
4 łyżki cukru
kilka kropli wanilii
5 krążków ananasa
3 łyżki żurawiny
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu wanilię ucieramy na puszysty krem
Galaretka
galaretki zalewamy 3 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy stopione masło dodajemy mąkę słonecznik
ciasto mieszamy dajemy do formy 20 x 20
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto mieszamy dajemy do formy 20 x 20
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
na ciasto wykładamy krem
układamy ananasa w środek dajemy żurawinę
całość zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy na 2 godziny do lodówki