Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
1 op. ciasta francuskiego
1 jajko
Jabłka
1.2 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody
1 galaretka
1 budyń
obrane jabłka kroimy w kosteczkę
dodajemy cukier masło dusimy 10 minut
dolewamy rozmieszamy budyń zagotowujemy
dosypujemy galaretkę mieszamy
Śmietana
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru
2 galaretki
starta czekolada
galaretki zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy doi całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę mieszamy
Wykonanie:
ciasto odwijamy z papieru smarujemy jajkiem
ciasto odwijamy z papieru smarujemy jajkiem
składamy na pół nakłuwamy widelcem
wierzch smarujemy jajkiem
wykładamy do formy 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 30 minut w 190 st
na zimne ciasto dajemy zimne jabłka i śmietanę
wierzch posypujemy startą czekoladą