Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Królewskie z mascarpone i czekoladą

Ciasto Królewskie z mascarpone i czekoladą 

Przepis na szybkie proste ciasto biszkoptowe z kremem. 

Składniki: 

Biszkopt: 

- 3 jajka 

- 40 g mąki (około 1/2 szklanki) 

- 100 g cukru pudru (około 3/4 szklanki) 

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) 

Krem z mascarpone:

- serek mascarpone 500 g 

- śmietanka kremówka 200 ml 

- cukier puder opcjonalnie do smaku, u mnie 2 łyżki 

- 200 g czekolada deserowa 

*szklanka o pojemności 250 ml 

Wykonanie: 

1. Przygotowujemy formę 28 x 18 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia. 

2. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. 

3. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Całość ucieramy. 

4. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. 

5. Mieszamy serek mascarpone (500 g) ze śmietanką kremówką (200 ml) i cukrem pudrem.  Do kremu dodajemy pokruszone czekolady deserowe i delikatnie mieszamy. 

6. Krem przekładamy na przygotowany i przestudzony biszkopt. 

12. Ciasto odkładamy do lodówki na całą noc. 


Smacznego !!!