Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko
cukier do posypania
Ser
250 ml śmietany 30 %
1 szklanka zmiksowanych truskawek
1/2 kg sera kremowego
1 szklanka cukru pudru
7 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
Wykonanie:
z ciasta francuskiego wycinamy 2 kręgi
pozostałe ciasto kroimy w 2 cm paski
1 ciasto kroimy na trójkąty smarujemy jajkiem oprószamy cukrem
ciasta pieczemy w 190 st około 20 minut
Ser
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
do dajemy zmiksowane truskawki żelatynę okruchy ciasta
całość dokładnie mieszamy
ciasto francuskie dajemy do formy 26 cm
a na nie dajemy ser z truskawkami oraz pozostałe ciasto
wierzch dekorujemy ciastem dajemy do lodówki
wierzch dekorujemy ciastem dajemy do lodówki