Ciasto Szmaragd
Składniki :
3 duże jajka1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1 kg sera z wiaderka lub serka kremowego
200 ml śmietanki 30 %
3/4 szklanki cukru
3 galaretki zielone
3 galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy ser tężejącą galaretkę
masę dokładnie mieszamy
Galaretka
2 galaretki zielone
zalewamy 2 szklanka wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy mleko olej dodajemy mąkę z kakao proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
1/3 ciasta ścinamy miksujemy
na pozostałe ciasto wykładamy masę
dajemy łyżką galaretkę ponownie masę galaretka
wierzch ciasta posypujemy okruchami
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc