Mój kanał na YouTube

Translate

Torcik piaskowy


Torcik piaskowy

Składniki:
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka 
10 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem
1 serek mascarpone 250 g
1 łyżeczka żelatyny 
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru
5 połówek brzoskwiń 
1/2 czekolady

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy mleko stopione masło
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 18 cm
wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 170 st

Krem
żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dajemy płynną żelatynę serek masę mieszamy
ciasto kroimy na trzy krążki 
wykładamy krem pokrojone brzoskwinie 
nakrywamy ciasto krem brzoskwinie ciasto 
wierzch ciasta smarujemy kremem 
dekorujemy rozetkami boki polewamy rozpuszczoną czekoladą
torcik dajemy do lodówki na 4 godziny