Pieczeń Świąteczna
Składniki:80 dkg mięsa mielonego np karczku
1 cebula
1 jajko
sól pieprz słodka papryka majeranek
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
Nadzienie
15 dkg boczku wędzonego w plasterkach
5 jajek
1 papryka czerwona
1 papryka czerwona
4 duże pieczarki
1 cebula
1 łyżka masła
sól pieprz
1 cebula
1 łyżka masła
sól pieprz
zielona pietruszka
pieczarki paprykę cebulę kroimy podsmażamy na maśle
doprawiamy solą pieprzem
Wykonanie:
do mięsa dajemy pokrojoną cebulę czosnek bułkę jajko
dodajemy sól pieprz paprykę majeranek
masę mięsną bardzo dokładnie wyrabiamy
formę keksową 11 x 25 cm wykładamy plasterkami boczku
dajemy 1/2 masy mięsnej
pieczarki paprykę cebulę kroimy podsmażamy na maśle
doprawiamy solą pieprzem
Wykonanie:
do mięsa dajemy pokrojoną cebulę czosnek bułkę jajko
dodajemy sól pieprz paprykę majeranek
masę mięsną bardzo dokładnie wyrabiamy
formę keksową 11 x 25 cm wykładamy plasterkami boczku
dajemy 1/2 masy mięsnej
a na nią wykładamy paprykę jajka oraz pozostałą masę
pieczeń pieczemy godzinę w 190 st
pieczeń pieczemy godzinę w 190 st