Mój kanał na YouTube

Translate

Pasztet z suszonymi grzybami


Pasztet z suszonymi grzybami 

Składniki:
1 kg świeżego boczku
60 dkg łopatki
20 dkg wątroby wieprzowej
2 cebula
1/2 szklanki bułki tartej
4 jajka
sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek
dużą garść suszonych grzybów

Wykonanie:
opłukaną wątrobą zaparzamy w wrzącej wodzie 10 minut 
opłukane grzyby zalewamy wodą moczymy 2 godziny lub całą noc
opłukaną łopatkę boczek kroimy zalewamy wodą 
gotujemy dwie godziny z grzybami 
w osolonej wodzie z liściem laurowym zielem angielskim 
mięso grzyby wyjmujemy wywar przecedzamy
dodajemy jajka bułkę wątrobę podsmażoną cebulę część wywaru
doprawiamy solą pieprzem majerankiem 
składniki pasztetu miksujemy dajemy do formy keksowej 25 x 11 cm
pasztet pieczemy godzinę w 180 st