Krokiety ziemniaczane
Składniki:
80 dkg ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dkg boczku wędzonego
2 cebule
25 dkg sera białego
3 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu
sól pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
sól pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
boczek cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy złoty kolor
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
przez praskę przepuszczamy ser ziemniaki
dodajemy mąkę boczek z cebulą zmiażdżony czosnek
dodajemy mąkę boczek z cebulą zmiażdżony czosnek
doprawiamy solą pieprzem
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy podłużne krokiety obtaczamy w bułce tartej
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor