Nadziewane klopsiki w kapuście
1/2 kg mięsa mielonego np karczku
1 jajko
sól pieprz papryka bazylia
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki tłuszczu
1/2 główki małej białej kapusty
śliwki suszone
1/2 główki małej białej kapusty
śliwki suszone
liść laurowy ziele angielskie
Wykonanie:
mięso doprawiamy solą pieprzem papryką bazylią
mięso doprawiamy solą pieprzem papryką bazylią
dodajemy jajko startą cebulę czosnek
masę mięsną dokładnie wyrabiamy
formujemy kulki obtaczamy śliwkę
klopsiki obsmażamy na tłuszczu
dodajemy poszatkowaną kapustę
podlewamy 3 szklankami wody dajemy koncentrat pomidorowy
doprawiamy solą pieprzem papryką
doprawiamy solą pieprzem papryką
całość dusimy 30 minut pod przykryciem