Ciasto Zakonnica
Składniki:4 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno łączymy z żelatyną
Poncz
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
50 ml alkoholu
do garnuszka dajemy wodę kakao masło cukier
mieszamy zagotowujemy
do zimnego ponczu dolewamy alkohol mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy olej mąkę przesianą z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 21 cm
pieczemy w 170 st około 25 minut na złoty kolor
w biszkopcie robimy otwory nasączamy ponczem
wykładamy śmietanę posypujemy startą czekoladą