Mój kanał na YouTube

Translate

Kotlety ziemniaczane nadziewane





Kotlety ziemniaczane nadziewane

Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól 
tłuszcz do smażenia

Farsz:
25 dkg mięsa wieprzowego 
20 dkg pieczarek
1 cebula
1 marchewka
sól pieprz słodka papryka
1 łyżka tłuszczu

Wykonanie:
pokrojone pieczarki cebulkę marchewkę mięso podsmażamy 
zalewamy mała ilością wody dusimy 30 minut 
doprawiamy solą pieprzem papryką
farsz nadzienie mieszamy

Kotlety
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę
dodajemy mąkę sól jajko
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy placek  w środek dajemy nadzienie 
zlepiamy lekko płaszczymy
smażymy na złoty kolor z obu stron