Ciasto Kostka Alpejska
Składniki :
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
20 dkg masła
1 szklanka masy krówkowej
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce masy krówkowej
ucieramy na puszysty krem mieszamy z pokruszonymi bezami
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
5 dkg bez
kakao do oprószenia
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno łączymy z żelatyną
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 20 minut
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 20 minut
na ciasto wykładamy krem a na niego śmietanę
wierzch posypujemy bezami i kakao