Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Kostka Alpejska








Ciasto Kostka Alpejska

Składniki :
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
20 dkg masła
1 szklanka masy krówkowej
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce masy krówkowej 
ucieramy na puszysty krem mieszamy z pokruszonymi bezami

Śmietana
400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
5 dkg bez
kakao do oprószenia
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno łączymy z żelatyną  

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 20 minut
na ciasto wykładamy krem a na niego śmietanę 
wierzch posypujemy bezami i kakao