Sernik z wiaderka Koronkowy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka kakao
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
do miski dajemy mąkę jajko kakao proszek cukier olej
zarabiamy ciasto
Ser
1 kg sera z wiaderka
3 jajka
1/2 szklanki maku
1 kisiel
1 kisiel
1 budyń
1 szklanka cukru
Wykonanie :
jajka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy budyń ser masę mieszamy
dzielimy na trzy części
do jednej części sera dodajemy kisiel mieszamy
do drugiej części sera dodajemy mak mieszamy
formę 27x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia
większą część ciasta przekładamy do formy
na ciasto dajemy jasną masę serową a na nią pozostałe masy
na wierzch dajemy ciasto
sernik pieczemy godzinę w 170 st studzimy przy uchylonych drzwiczkach
wierzch posypujemy cukrem pudrem